Thursday, April 5, 2018

Tulip time almost over. . . . . . . .


I almost had my next travel post ready to post when something messed up 
with Blogger and I lost half of what I'd written, grrrrr!
So instead, today, you get these, photos I took yesterday of the 
fast fading parrot tulips from the garden.
I was thrilled that they were just opening when we arrived home from the trip.
I really expected them to be long gone but I think the cooler weather of March
kept them sleeping a little longer.






Even now they still are quite beautiful, their curled petals silk-like, the colors muted but 
still perfect. I now have Darwin tulips opening, lovely but not as stunning as these
have been.

Do you grow tulips?


Wednesday, April 4, 2018

Scribble Picnic ~~~ Watering Can




I recently cleared out my quite large collection of vintage grey and green
 galvanized watering cans and gave them away - now wish I had them all
 to use for today's theme!
Right now, everything in the garden and everywhere, is dusted with
 greenish yellow as the pollen season has hit hard this week. 
Sneezing, blowing, coughing. . . . . .everyone seems to be doing it!

Anyway, downsizing all around these days, in the house and in the garden, 
gotta get rid of clutter, you know what I mean I'm sure, and then a good 
Spring Clean will be needed when the pollen is over.

Head over to Michael's to see what our group has come up with - and 
we'd love to have you to join the 

Photo of watering can, edited to a sketch, with a little water colored added.

Tuesday, April 3, 2018

Magdalena Island and Penguins. . . . . . . .


Punta Arenas, Chile
March 11, 2018
57F Cloudy skies



Located in the Magallanes Region, we anchored off the capital Punta Arenas
 for the morning excursion to the Magdalena Island Penguin Reserve. 


The uninhabited island, with just the lighthouse, was declared a national
 monument in 1982 - Los Pinguinos Natural Monument - and is a breeding
 location for several species of seabirds, most notably the Magellanic penguin. 
The colony on the island has been monitored since 1998 and was estimated to
 hold 63,000 breeding pairs in 2007.


Following a smooth overnight sail, we had an early arrival and the ship anchored off shore. 
By 7:30 am we were on Zodiacs heading for a dry landing at Pratt Pier where
 buses were waiting and took us on a short drive to the ferry pier. 
Our chartered ferry, above, then headed north into the Strait of Magellan for an
 easy landing onto Magdalena Island. It was a comfortable walk up the hillside - scattered
 with penguins and their burrows - toward the lighthouse which contained some interesting
historical displays about the area.




We followed a well-formed trail, the usual 'Penguin Highway' where these adorable 
birds always have the right of way. They are curious and will approach if you walk quietly
 and calmly, but will retreat to their burrows, or try to reach the water, if they feel threatened.




The 'lookout' penguin perhaps - keeping an eye out for visitors from
 Punta Arenas across the water.

MAGELLANIC PENGUIN CHARACTERISTICS

The Magellanic penguin is the largest of the warm-weather penguins. This penguin was named after Ferdinand Magellan who first saw them in 1519 on his first voyage around the tip of South America. Like its three other closely related relatives in the Spheniscus genus, the Magellanic penguin has black-to-brown shading on its back and white colouring on its breast and trunk. The Magellanic penguins chests have scattered black spots.
Magellanic Penguin
The Magellanic penguin can be distinguished from Humboldt and African penguins by the two bands crossing its front. One band is a wide black strip under the chin and another is in the shape of an upside down horseshoe on the stomach. In Humboldt penguins, this band is somewhat incomplete and in African penguins it is absent. Magellanic Penguins have very dense feathers: more than 70 per square inch. Their feathers have oil on them, for waterproofing.
Their ‘tuxedo’ attire not only gives them a somewhat comical air, but it also helps hide them from predators. Their white belly blends in with the bright sun on land, while their black back blends in with the dark ocean waves. Magellanic Penguins stand about 27 inches (70 centimetres) tall and weigh about 9 pounds (4 kilograms). During the warmer weather of the breeding season Magellanic penguins lose the feathers around their eyes. When it starts to get cold again the feathers grow back.



Unlike the species of penguins I saw in Antarctica and on South Georgia Island, these 
little guys pair up, lay two eggs, and then raise their young in land burrows - several of
 which contained their growing babies. A lot of moulting of the adults was going on
 whereas the youngsters had already shed their baby fluff and had smooth new
 feathers, soon ready for swimming.


A curious Baby Magellanic penguin.

Parents guarding their burrow.

MAGELLANIC PENGUIN REPRODUCTION

Breeding season for the Magellanic penguins is from late September to early February when adults come to shore to establish nesting sites within loose colonies. Naturally shy and seclusive on land, mated pairs nest in deep burrows (often hiding there when disturbed) where the female lays two eggs. Both the male and female share in the responsibility of caring for the chicks, often taking shifts lasting ten to fifteen days while the other hunts for food. The eggs take five to six weeks to hatch and the chicks will stay in the burrow for another month when they will molt into their adult feathers. At 60 to 70 days old the chicks are ready to head out to sea.

How can one not love these marvelous birds.
Just the fact that they can't fly off makes one take far too many photos!

True love! I'm sure this pair are thinking about taking their offspring swimming soon!



Next post on the expedition will be a rainy day through the extremely narrow
 Kirke Passage as we headed to Puerto Natales.